Newsroom

Drie miljard contactloze betalingen in de afgelopen 12 maanden in Europa – contactloos betalen snel populairder

12/05/2016

  • 1 op de 5 persoonlijke betalingen verloopt nu contactloos
  • 3 miljard contactloze transacties via het betaalschema van Visa Europe tussen 1 mei 2015 en 30 april 2016
  • In Europa zijn momenteel 165 miljoen Visa Europe betaalpassen en 3,2 miljoen verkooppunten waar(mee) contactloos kan worden betaald
  •  

Amsterdam, 12 mei 2016 De mijlpaal van drie miljard contactloze betalingen in de afgelopen twaalf maanden is bereikt, dit is bijna een verdriedubbeling vergeleken met het jaar ervoor. Europese consumenten gebruikten hun kaarten 360 miljoen keer voor een contactloze betaling in april– dat zijn bijna 140 transacties per seconde en een toename van 150% ten opzichte van de 143 miljoen transacties in april 2015. Opmerkelijk is dat het gemiddelde bedrag dat contactloos werd betaald met 12% toenam tot €13,83.

Van alle door Visa Europe afgehandelde persoonlijke betalingen is het aandeel contactloze betalingen gestegen van 1 op de 60 in 2013 tot meer dan 1 op de vijf vandaag. De populariteit van de snelle betaalmethode is toegenomen doordat veel winkels waar consumenten komen voor hun dagelijkse boodschappen contactloze betalingen zijn gaan accepteren. Consumenten gebruiken contactloos betalen om bijvoorbeeld hun lunch of koffie af te rekenen; restaurants maken de grootste toename van contactloze transacties door (153%) gevolgd door algemene retail (146%) en supermarkten (119%) en overige eetgelegenheden zoals fastfood restaurants (96%).

Er zijn nu meer dan 3,2 miljoen terminals in winkels en restaurants in gebruik in Europa, een groei van 23% ten opzichte van de 2,6 miljoen in april 2015. Dit aantal zal verder toenemen, omdat vrijwel alle terminals die worden verspreid in Europa vanaf dit jaar uitgerust zijn met de technologie die contactloos betalen mogelijk maakt. Dit helpt ondernemers bij het bereiken van het doel om alle terminals in Europa geschikt te maken voor contactloze betalingen in 2020. Visa Europe werkt samen met banken en andere partners om te zorgen dat alle consumenten in 2020 toegang hebben tot ten minste een device waarmee zij contactloos kunnen betalen (zoals een betaalpas, mobile, wearables etc.).

Daniel van Delft, Country Manager Nederland van Visa Europe:

“In de afgelopen twaalf maanden hebben we de buitengewone groei van contactloos betalen door zien zetten. Deze snelle, veilige en makkelijke manier van betalen bereikt steeds meer consumenten en ondernemers in heel Europa. Ook in Nederland is contactloze acceptatie toegenomen. 42% van de Nederlandse terminals ondersteunt contactloos betalen en dat aantal groeit naar verwachting snel. In 2015 hebben we in Nederland met ICS contactloos betalen per creditcard geïntroduceerd. Mobiel deden we dat ook met ICS, met Vodafone als samenwerkingspartner. Het succes komt niet vanzelf en is te danken aan de inspanning van veel Visa teams en de hele betaalindustrie. Momenteel wordt hard gewerkt aan de technologie van morgen, met nieuwe wearables en mobiele betaaloplossingen.”