Reizen

Wat u moet weten over Dynamic Currency Conversion

Met Visa kunnen consumenten overal op diverse manieren aankopen doen op hun internationale reizen. Zoals een transactie in eigen valuta bij retailers of geldautomaten – ook wel dynamische valutaconversie (Dynamic Currency Conversion, DCC) genoemd.  

Wat is Dynamic Currency Conversion?

Wanneer u in het buitenland reist, kan u worden gevraagd om uw aankopen in lokale valuta te betalen. Als de retailer echter DCC aanbiedt, kunt u betalen in uw eigen valuta, inclusief wisselkoers en extra kosten. Of u neemt de lokale valuta op bij een geldautomaat en rekent af in uw eigen valuta.

Wat u kunt verwachten wanneer partners DCC aanbieden 

Visa erkent dat veel kaarthouders mogelijk onbekend zijn met DCC of niet volledig begrijpen wat DCC inhoudt. Daarom eist Visa van retailers en geldautomaten dat de volgende details duidelijk op het scherm en op de kassabon worden vermeld:
  • Aankoop-/opnamebedrag in de lokale valuta en in de valuta van de kaarthouder
  • Bedragen met beide valutasymbolen 
  • Wisselkoers die is gebruikt voor de valutaconversie
  • Extra kosten of opslag

Retailers en geldautomaten moeten u de keuze geven of u de valutaconversie accepteert of afwijst en mogen niet voor u kiezen. Bovendien mogen providers geen taal of procedures gebruiken, zoals een andere lettergrootte of kleur, om uw keuze te beïnvloeden. Als u de vereiste details niet ziet of druk voelt om de ene valuta boven de andere te verkiezen, raadt Visa u aan het aanbod voor valutaconversie te weigeren en het incident aan uw kaartuitgevende instantie te melden. Als u ervoor kiest om DCC te accepteren of af te wijzen, heeft dit geen invloed op het doen van aankopen of internationaal geld op te nemen. 

De keuze is aan u

Nadat u uw eigen doelstellingen en de kosten van valutaconversie zorgvuldig hebt overwogen, kunt u zelf beslissen of u het aanbod voor Dynamic Currency Conversion accepteert of afwijst.