Innovation

Hoe ziet de bank van morgen eruit?

Trends en ontwikkelingen in de toekomst van betalen

Woman using her smartwatch during Contactless transaction at ATM to deposit money.

Waar we ‘vroeger’ nog fysiek onze banken bezochten voor het storten en het opnemen van geld, betalen we tegenwoordig al online met een simpele vingerafdruk of gezichtsscan. De manier waarop we betalen en betaald worden heeft een compleet nieuwe vorm aangenomen. Tegelijkertijd hervormen fintechs wereldwijd het betalingsverkeer en creëren nieuwe soorten bankproducten en -diensten.

Van lopende rekeningen tot verzekeringen, het uiteindelijke doel voor de bank van de toekomst is simpel; zorgen voor betere betaalmogelijkheden, eenvoudige toegang en meer controle over hoe we onze financiën beheren. En dat alles op een zo veilig mogelijke manier. Maar welke nieuwe technologieën dragen bij aan de bank van de toekomst? En hoe gaan banken de nieuwe uitdagingen waar ze voor komen te staan aan?

 

1. Bankieren voor nieuwe economieën

Technologie heeft de manier waarop we winkelen en ondernemen drastisch veranderd. De ‘always on’-cultuur waarin we ons bevinden heeft grote impact op de wereldwijde handel en leidt tot een stijgende vraag naar nieuwe soorten bankdiensten. Banken zetten dan ook steeds meer in op nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en blockchain om ervoor te zorgen dat gebruikers hun financiën nog steeds gemakkelijk kunnen beheren en steeds veiliger zijn.
 
Aanbieders ontdekken de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) om bankieren nog eenvoudiger en veiliger te maken. Zo is AI nu al een belangrijk onderdeel van de klantenservice van veel fintechs en ook gevestigde spelers, denk aan de virtuele medewerker (een chatbot) aan wie de klant een vraag kan stellen. Maar dat is zeker niet het enige: AI kan het verwelkomen van nieuwe gebruikers moderniseren, systeemproblemen helpen oplossen en kan zelfs bijdragen aan het voorkomen van fraude.

 

2. Het nieuwe wachtwoord

Doordat we onze financiën steeds meer online regelen, veranderen de risico’s ook, denk aan hackers, pinstoringen of fraude zoals phishing en whats app fraude. Bescherming door de banken is daarom belangrijker dan ooit. Het beschermen van de informatie en het geld van de consument in een digitaal tijdperk is complex en financiële aanbieders zullen een veelzijdige aanpak rondom cyberveiligheid moeten hanteren.

De traditionele (bestaande?) manieren om online te betalen – zoals door het handmatig invoeren van wachtwoorden en betalingsgegevens – moeten voor de moderne gebruiker worden aangepast. In plaats daarvan is een samengestelde aanpak van de identificatie mogelijk die ervoor zorgt dat de betalingen sneller, gemakkelijker en veiliger worden op computers, mobiele apparaten, apps, wearables en toekomstige Internet of Things (IoT)-toestellen.

Consumenten stappen steeds vaker over op identificatie via gezicht-, vingerafdruk- of spraakherkenning. Op dit moment wordt het gebruik van vingerafdrukherkenning getest als alternatief voor pincodes, om de klant te identificeren tijdens een transactie.


 

3. De verantwoordelijke bank

De houding van Nederlandse consumenten ten aanzien van duurzaamheid is de afgelopen tijd zichtbaar veranderd. Bedrijven kunnen dus eigenlijk ook niet meer achterblijven (niet meer blijven stil staan?) als het op dit onderwerp aankomt. Het realiseren van duurzame groei zal de rest van het decennium ook voor financiële instellingen een prioriteit zijn. Technologie kan een sleutelrol spelen in de bestrijding van financiële uitsluiting en helpt innovatieve manieren te ontwikkelen om de toegang van de consument tot financiële diensten te verbeteren.

Aanbieders omarmen de kansen om de toegang van financiële diensten te verbreden. Deze aanbieders worden daarvoor beloond met loyaliteit en het vertrouwen van de consument. Zo werkt ASN Bank (onderdeel van Volksbank) aan een duurzame samenleving met een speciaal inclusiviteitsbeleid. Met als resultaat dat de bank al twee jaar achter elkaar door consumenten is uitgeroepen tot meest duurzame bank van Nederland.
 
Daarnaast winkelen steeds meer consumenten op een bewuste manier en proberen ze hun impact op de wereld te verminderen. Er wordt dan ook verwacht dat financiële dienstverleners diensten aanbieden die het maken van duurzame keuzes vereenvoudigt. Banken die hiervoor innovatieve oplossingen bedenken, lopen voorop in het vervullen van de wensen en behoeften van de consument. We zien nu al dat fintechs veel klanten winnen door zich in te zetten voor ethisch en duurzaam bankieren.

 

De bank van morgen

De manier waarop we onze geldzaken beheren is de afgelopen jaren enorm veranderd en technologie heeft grote invloed op onze relatie met geld. Als aanbieder van betaaldiensten is daarom het belangrijker dan ooit om mee te gaan met nieuwe technologieën en je aan te passen aan nieuwe uitdagingen. Denk verder dan traditionele mogelijkheden en pas je aan aan de moderne gebruiker. Zo bouwen we aan de bank van morgen.

Tag: Payment trends Tag: Payment technology