Visa's Vrouwen - Patricia Brolly, Head of Products Central Europe
“Je moet luisteren naar de behoeften van elke klant, er zijn geen 'one-size-fits-all'-producten.”

Het Nederlandse Visa-team bestaat voor de meerderheid uit vrouwen. Ook internationaal werken er vele sterke vrouwen bij Visa. Onze nieuwe blogserie – Visa’s Vrouwen – begint daarom vandaag met een van de vele sterke vrouwen binnen Visa: Patricia Brolly. Ze werkt inmiddels twaalf jaar bij Visa en heeft verschillende functies binnen de organisatie bekleed. Ongeveer twee en een half jaar geleden verhuisde ze van Londen naar Frankfurt voor haar nieuwe rol als Head of Products in Centraal-Europa (Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, ). Patricia geeft al twaalf jaar vorm aan een hele branche en zet zich als hoofd van het Visa Women in Business Network in voor vrouwen binnen en buiten het bedrijf. In het volgende interview vertelt Patricia welke interessante dingen ze heeft meegemaakt in haar tijd bij Visa en welke trends ons te wachten staan in de komende tien jaar.
Allereerst bedankt voor je tijd, Patricia! We weten dat je al een tijdje bij Visa werkt. Wat was tot nu toe je meest memorabele dag bij Visa en waarom?
Dat was twee en een half jaar geleden, toen ik van Londen naar Frankfurt verhuisde. Het moment dat ik het telefoontje kreeg dat ik de baan als ‘Head of Products’ had gekregen, was toch wel het spannendst. Het is de beste carrièrebeslissing die ik ooit heb gemaakt. Daarvoor werkte ik ook pan-Europees, maar het is anders als je er zelf daadwerkelijk bent. Pas dan begrijp je de markt écht. Voor mij was – en is – het de meest interessante en uitdagende rol. Maar het is ook het spannendst omdat ik de kans kreeg om vanuit het niets een team op te bouwen en mee te helpen vorm te geven aan de Centraal Europese markt. Ook privé was deze dag avontuurlijk. Ik ben naar Duitsland verhuisd en heb mijn eerste dirndl gekocht!
Wat is volgens jou tegenwoordig het belangrijkste bij de ontwikkeling van nieuwe producten?
Ik denk dat er vier dingen zijn waarmee je rekening moet houden bij het ontwikkelen van een product. Ten eerste is dat de behoefte van de klant. Het begint altijd bij de klant, want er zijn geen 'one-size-fits-all'-producten. Je moet luisteren naar de behoeften van elke klant en je vervolgens onderscheiden. Ten tweede: openheid. Er zijn een aantal fantastische producten op de markt en de branche verandert zó snel. Traditionele spelers zijn niet langer de enige spelers in het betalingsecosysteem. De vraag voor ons is: moeten we alles zelf ontwikkelen? Waarschijnlijk niet. We moeten zien waar onze sterke punten en ook onze zwakke punten liggen, en deze vervolgens in balans brengen door samen te werken met onze partners. Deze samenwerkingen helpen ons om snel de juiste oplossingen te bieden aan onze klanten. Ten derde: flexibiliteit. Fintechs en challenger-banken laten ons zien hoe we dat moeten doen. Ze zijn supersnel en ontwikkelen in een mum van tijd producten. We moeten ze bijhouden, wendbaar zijn en indien nodig middelen binnen het team verplaatsen. En ten vierde, nieuwsgierigheid. Ik probeer echt op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. De manier waarop we werken is momenteel fundamenteel aan het veranderen en we moeten producten ontwikkelen die voor klanten gemakkelijker te implementeren zijn.
Je vertelde net dat je zelf je team hebt mogen opbouwen. Hoe groot is je team?
We zijn momenteel met twintig collega’s. Het team is zo ingericht dat we samen werken aan doelstellingen voor de markt; we hebben dus geen productprioriteiten. Ik zie onze producten als bouwstenen, en er zijn nog veel meer bouwstenen. Er zijn product-, relatie- en commerciële bouwstenen en samen vormen ze een geheel. Onze producten zijn dus slechts een deel van het grote geheel. Het afstemmen van de teamstructuur op de doelen voor de markt is goed voor het bedrijf en voor het team.
Wat kunnen we de komende jaren precies verwachten aan Visa-producten? En durf je ook een kijkje in de glazen bol te nemen door ons te vertellen wat we over tien jaar kunnen verwachten op het gebied van betalingen?
Een zeer interessante vraag. Qua Visa-producten hangt het sterk af van de markt. In Duitsland, Frankrijk en Italië, waar er binnenlandse betaalsystemen zijn, zal Visa Debit zeker een grote focus worden. Dan zijn er markten als Polen: super innovatief en open voor innovatieve banken. Ik verwacht hier meer nieuwe digitale oplossingen. In Nederland en de Scandinavische landen, die het tegenovergestelde zijn van Duitsland, verwacht ik meer in realtime betalingen en open bankieren. Elke markt is anders en heeft andere behoeften.
Dit is enkel mijn persoonlijke blik in de glazen bol, maar ik zou graag zien dat Visa Debit over tien jaar overal de geprefereerde betaalmethode is. Open bankieren en realtime betalingen met Visa Direct zullen zeker ook een grote rol spelen. Ook op het gebied van authenticatie is er een groot potentieel. Over tien jaar gebruiken we hiervoor biometrie, zoals irisscans of geïmplanteerde chips. En natuurlijk komen er nog veel meer mobiele betalingen.
Over het algemeen denk ik dat we zelfrijdende auto's zullen hebben en dat alles veel meer geautomatiseerd zal zijn. Kunstmatige intelligentie zal ons leven gemakkelijker maken. De slimme koelkast herkent dan zelf dat ik geen gembershotjes meer heb en kan deze dan automatisch bij een lokale supermarkt bestellen en naar mij laten opsturen.
Het mooie is dat Visa hierin een belangrijke rol speelt. Ik hoop dat Visa op een gegeven moment niet langer wordt gezien als een betalingsdienstaanbieder, maar eerder als een lifestyle-merk.
Naast je rol als Head of Products ben je ook Head of the Women in Business Network bij Visa. Visa ondersteunt vrouwen op een aantal manieren, of het nu gaat om initiatieven zoals She's Next of als onderdeel van de toewijding aan de atleten van Team Visa. Kun je ons uitleggen wat het Visa Women in Business Network is en wat jouw rol is?
Het Visa Women in Business Network is een netwerk van 500 Visa-medewerkers – mannen en vrouwen. Het aandeel mannen in het netwerk is inderdaad erg groot. Het is een pan-Europese, multifunctionele werkgroep met als doel om ideeën uit te wisselen en verbindingen tussen mannen en vrouwen te bevorderen.
Vrouwen staan vaak voor twee uitdagingen: ze denken dat ze niet genoeg netwerken en ze hebben geen zelfvertrouwen. Als een vrouw bijvoorbeeld een vacature ziet met tien verschillende vereisten en ze kan er maar aan vijf voldoen, solliciteert ze meestal niet. Mannen solliciteren ook als ze maar aan drie van de tien criteria kunnen voldoen. Maar mannen kunnen echte pleitbezorgers en promotors zijn van vrouwen en hun carrières. Daarom hebben we mentorprogramma's opgezet en regelmatig ‘Lunch and Learns’ gehouden, waar vrouwen van binnen en buiten de organisatie ideeën kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren. We werken ook samen met externe organisaties zoals de Women of the Future organisatie en nemen deel aan evenementen om het netwerk uit te breiden. Het is geweldig om te zien hoe dit netwerk blijft groeien en hoe het interne en externe netwerken promoot. Zo hebben we onlangs een bijzonder interessante workshop gedaan samen met ING en Picnic, enorm geslaagd!
Dat klinkt goed. We wensen je veel succes. Bedankt voor het interessante gesprek, Patricia!
Dankjewel!