Innovation

Deze 3 veiligheidsrisico's bij betalingen vereisen de komende tijd actie

Einkaufen im Internet

Gemak, betrouwbaarheid en veiligheid zorgen dat e-commerce en contactloos betalen snel zijn gegroeid, maar als consumenten een trend massaal omarmen wordt het ook interessanter voor fraudeurs en cybercriminelen om misbruik te maken. Technologie om betalingen wereldwijd te beschermen tegen fraudeurs alleen is niet genoeg; fraudeurs zijn onuitputtelijk op zoek naar nieuwe manieren om de zwakke plekken van systemen uit te buiten. We delen drie ontwikkelingen die we de komende jaren gaan zien voor de veiligheid van betalingen.

Belangstelling voor crypto blijft aanhouden

Interesse van de consument in cryptovaluta blijft stijgen. Ondanks de recente koersdalingen van vele cryptomunten en de crash die experts voorspellen, blijven de meeste Nederlandse cryptobedrijven hard doorgroeien. De digitale valuta is nog volop in ontwikkeling. Dit biedt mogelijkheden voor fraudeurs om hier misbruik van te maken. Een duurzame en verantwoorde groei in de sector hangt af van het opbouwen van vertrouwen, wat ook inhoudt dat de veiligheid van betalingen en regelgeving moeten worden aangepakt. Hier zal de sector de komende jaren flinke stappen in zetten.

Biometrie als standaard authenticatiemethode

Doordat het aantal hackpogingen stijgt, omarmen bedrijven steeds vaker biometrie voor de implementatie van SCA (Strong Customer Authentication). Oftewel: authenticatie via je vingerafdruk, een oog- of gezichtsscan. Dit zal meer de standaard worden voor techbedrijven, kredietverstrekkers en retailers. Zelfs buiten Europa, waar soms geen regelgeving is voor dit soort zaken, wordt er gekeken hoe authenticatievereisten kunnen worden aangescherpt als gevolg van de toename van internetcriminaliteit.

Gezamenlijk aanpakken van enumeratie-aanvallen

E-commerce is belangrijker dan ooit en bedrijven zien de manier waarop klanten willen betalen veranderen. Zo wordt achteraf betalen steeds populairder. Deze betaalmethode bieden niet alleen kansen voor consumenten, maar ook voor fraudeurs. Enumeratie-aanvallen, waarbij hackers persoonlijke data uit een platform kunnen halen, zijn in opkomst en richten zich op online verkoopkanalen over de hele wereld. Het is een opkomende uitdaging waarmee zowel uitgevende banken als retailers te maken krijgen, en één die beide partijen alleen samen kunnen aanpakken.

COVID-19 en de oorlog in Oekraïne hebben aangetoond dat de wereld er op slag anders uit kan zien. Wat we hiervan hebben geleerd is dat bedrijven snel moeten kunnen schakelen en dat consumenten hun verwachtingen af en toe moeten bijstellen. Anno 2022 willen we alles sneller, beter, makkelijker, maar tegelijkertijd moet het ook betrouwbaar en veilig zijn; iets dat soms haaks op elkaar staat. Het is belangrijk dat zowel consumenten als bedrijven zich beseffen dat veiligheid key is. Uiteindelijk heeft niemand er baat bij als persoonlijke gegevens in de verkeerde handen terechtkomen. Daarom moeten we alles op alles zetten om dat te voorkomen.

Tag: Payment trends Tag: Payment technology Tag: Fraud